Zarja

Objavljeno 27.05.2013 avtor zaria.
Kategorije: nekategorizirano.

No, morda bi bilo primerno, da ob priložnosti napišem kakšno besedo o imenu bloga (oziroma obeh).

Saj veste, kako je veljalo pri Rimljanih:

“Nomen est omen,”
kar dejansko pomeni, da je ime znamenje. Verjetno res, saj ima prav vsaka beseda svojo zgodovino in se je razvijala, preoblikovala, poenostavljala …

Vendar je razlika med imenom in kar tako eno navadno besedo, saj ne definira predmeta, temveč osebo kot celoto. Na ta način nas ime res lahko zaznamuje, če je njegov pomen nekoliko kočljiv, zaničljiv ali kako drugače z negativnim pridihom. Tega nisem preverjala oz. verjamem, da takih imen ni, kajti verjetno nihče ne bi želel svojemu otroku pripisati nekega nezavidljivega imena, s katerim se bo predstavljal v svetu.

Je pa res, da so nekatera imena zaznamovana populacijsko, saj so postala zelo redka in zato našim ušesom nenavadna, kar nebodigatreba povzroča odpor brez konkretnega razloga.

Če vzamemo primer Kunigunde in Genovefe, ki sodita med redka slovenska imena, dejansko ne pomenita prav nič neprijetnega (vezani sta na Germane: njihovo pleme, rod;boj; in ženo), a kljub temu v naši kulturi zvenita zelo tuje in morda celo nezaželeno.

Ravno tu se pojavi pomembna točka pojmovanja imena kot znamenja. Vsebinska vrednost imen izhaja iz kulturnega kroga, koder se je pojavilo. Je kot popotnica mlademu bitju, ki ga bo spremljala celo življenje. Zato starši z imenom otroku pripišejo neke lastnosti, katere mu poklanjajo za prihodnost. Za le-to pa si želimo, da je svetla.

Tako mi je beseda zarja neznansko všeč zaradi svoje zvočne podobe. Mar ni prijetna, če si jo enkrat naglas prebereš? In nato še zašepetaš napol nezavedno.

Zarja je svetla, polna pričakovanja, vznemirljiva in obenem sproščujoča, navdihuje in obeta.

Res pa je, da ločimo tudi jutranjo in večerno zarjo, a prvi večkrat pravimo zora.

Zakaj torej ne bi tega sanjskega prizora zapisali z veliko začetnico. Zarja! (Lahko je tudi Zora ali Avrora.)

Se ve, da je beseda slovanskega imena in Zarja je bila celo boginja lepote, hči Kresnika (bog groma) in Nore (mati narave), njena boginja dvojčica pa je Zora.

Njene inačice so Venera, Afrodita, Izis …

Tole je pa verjetno najbolj znana in razširjena slika, ki prikazuje samo boginjo in skrivnost njenega rojstva.

Ko sem malce brskala, sem ugotovila, da je Zaria tudi mesto v Nigeriji in pa slovenski metal band. Njihovo ustvarjanje res priporočam, ker je pojem svežine, zelo doživeta glasba, z dodelanimi besedili. Poslušate jo lahko tudi na njihovi spletni strani.

Čudoviti ste! :)

To je bila preprosta zgodba o izbiri imena za moj prostor v spletu, za beležko mojih (filtriranih) utrinkov.

Upam, da  velja rek iz uvodnega dela, kajti želim, da tale stran res izraža tisto, kar verjamem, verjamem pa v lepo in dobro. Kaj pa navsezadnje sploh šteje v življenju, če ne vsaj to?

  • Share/Bookmark

2 komentarjev.  greatdelta
Komentar dne 27.05.2013.

Super Zaria :)

zaria
  zaria
Komentar dne 27.05.2013.

Hvala lepa za super komentar :)

Komentiraj

Imena in naslov e-pošte so obvezni (naslov e-pošte ni prikazan), url'ji so po želji.

Komentarji lahko vsebujejo naslednje xhtml tage:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !